La început, procesul de colectare separată poate să pară o sarcină în plus. Totuși, pe măsură ce ne schimbăm percepția despre deșeurile de ambalaje și despre importanța colectării separate a acestora, puntem integra acest proces în rutina zilnică și, astfel, devine o acțiune firească. Comportamentul fiecăruia dintre noi, prin cumularea cantităților reciclate, va determina un impact benefic asupra mediului.
Pe lângă pașii pe care trebuie să îi facă cetățenii, autoritățile publice locale sunt obligate să implementeze un sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje pe următoarele fracții: hârtie-carton, plastic-metal, sticlă și compost. În cazul în care acest lucru nu este posibil, autoritățile au obligația să realizeze un sisteme de colectare separată a deșeurilor pe minimum două fracții: umedă și uscată.
În cazul în care există un punct de colectare separată a deșeurilor de ambalaje în apropierea locuinței, cetățenii trebuie să respecte codul culorilor pubelelor. După cum bine știm, pubela de culoare galbenă este destinată colectării deșeurilor de ambalaje din metal și plastic, cea albastră este destinată colectării deșeurilor de ambalaje din hârtie-carton, în timp ce pubela verde este destinată colectării deșeurilor de ambalaje din sticlă. Pubela de culoare neagră este, în schimb, destinată colectării deșeurilor menajere, în timp ce pubela de culoare maro este destinată colectării deșeurilor biodegradabile, compostabile din gospodăriile proprii.
În cazul în care locuința nu este dotată cu pubele, dar cetățenii au primit saci de diferite culori de la operatorii de salubritate, oamenii sunt sfătuiți să urmărească același proces ca cel menționat anterior.
Cu toate acestea, este important ca fiecare dintre noi să aibă acces la un punct de colectare separată a deșeurilor de ambalaje în apropierea locuinței, mai ales că, prin acest mod, cresc șansele de a convinge și mai mulți oameni să colecteze separat, iar costurile de salubrizare scad considerabil.
În cazul în care nu există pubele în cartierul în care se află, oamenii trebuie să știe că pot completa o cerere online către primărie pentru schimbarea sau montarea gratuită a pubelelor pentru colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, prin intermediul operatorului de salubritate. Poate că nu sunt singurii care au observat lipsa acestora, însă pot fi primii care fac un demers în acest proces și atenționează Primăria.
Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.
Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi. Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.